NEVEN, or: That time we made a video entirely out of cinemagraphs

И порака од Сибо, подоле!

23754815_1477159662339839_4015126860611036159_n

You know that cozy feeling you get from cinemagraphs full of water drops, flowers, liquid being stirred in glasses and all those amazing visual treats?

We wanted that, for a video.

Neven (translation: Daffodil) was the perfect song for it. It’s the color orange on our latest album made of colors – IV, and it was clear from the moment we learned that cinemagraphs exist – that’s our video.

And it turned out – it’s the first cinemagraph music video in the world!

Нешто што сакав да ви раскажам, пред утрешното објавување на нашата нова песна и спот „Невен“…
Прво Елена ја создаде музиката, за која мене ми припадна честа да напишам текст. На таа весела, џез мелодија забележав една тажна нишка. Гледав низ нејзиниот израз. Каде зборот е секогаш пресиромашен, па затоа и веројатно и создава музика. На моја среќа… Гледајќи низ нејзината вечно млада енергија, пак ме замисли на моето стареење… И решив да ја обојам со збор во жарка боја. Сончева, портокалова, жолта, невен… Бидејќи ние не старееме, и не треба да размислуваме за староста како извесна фаза во нашата смртност. И така излезе и силната порака до вас: невен не венее.
Благодарејќи на маестралната изведба на сите музичари што учествуваа, невенот расцвета. И се надевам, убаво ќе ви замириса.
Ред дојде на спотот. Имав желба, уште пред доста години, да го направам првиот музички спот базирано на синемаграф. Потоа почнав да размислувам за дејствието… Цвеќенца наместо фустани… И тогаш сфатив, дека не знам каде ќе се снима. И го прашав мојот врвен естета и архитект, Елена. Таа кажа фантастичен предлог, кој просто се залепи за пораката на песната: нашето детство, во нашиот град. И објектите покрај кои пораснавме. Градот, покрај својата душа, има и свои ѕидови. А тие ѕидови ги исцртаа големи имиња од разни земји, и со тоа, нас ни влијаеше денес вака да размислуваме и твориме. Бруталистичката и модернистичката архитектура го одбележаа нашето детство и уште пркоси на времето. Тие остри линии и фантастични приказни што се кријат зад делата на архитектите Константинов,Танге, Поповски, Биро 77, Варшавските тигри… Или попознати како делата старо МНТ, главна пошта, музеј на современа, мост Гоце Делчев, ГТЦ… За естетиката самите проценете. Нас ни беше драго, некако да им се заблагодариме. И на сите што учествуваа или помагаа на оваа песна или спот. И секако и на вас. Што ни ја сакате музиката .
Се гледаме утре! Невен не венее…
Ваш,
Сибо

The details:

Photography: Nace Popov.
Music by Elena Hristova
Lyrics by Dejan Sibinovski
Recorded, mix, mastering & producing at Alshar Studio by Ivica Jankulovski.

Musicians:
Elena Baklava – vocals,
Dejan Teodosievski – cello & piano,
Dragan Stojkovski – tamburoud & bass,
Goce Naumov – drums & percussions,
Jordan Kostov – accordion,
Amon Mra – harmonica,
Sibo – daf.
Very special thanks to all who helped create this song and video.

Neven is on Spotify.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: